
Akne (Sivilce) nedir?
Akne (Sivilce) Nedir?
Sivilce (akne), en basit tanımıyla; kıl köklerinin, yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkanmasıyla meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt üzerinde görünen gözenekler aslında derinin altında yer alan ve yağ bezlerinin de açıldığı foliküler kanalların ağız kısmıdır. Yağ bezleri sıvı üretip salgılayan küçük keselerdir ve bu sıvıyı foliküller kanala akıtırlar. Derimizi kaplayan kıllar da bu foliküler kanallar içindedir.
Yağ bezleri “sebum” adı verilen yağlı bir sıvı üretir. Sebum cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Cildi dış etkenlere karşı korur, su tutulmasına destek olarak cildin kurumasını önler. Ancak karma, yağlı ve sivilce (akne) eğilimli ciltlerde sebum üretimi dengesizleşir ve artar, sebumun yapısı değişir. Bu durum da sivilceye (akneye) sebep olur. Sivilce (Akne) oluşumu bir süreçtir ve bir gecede gerçekleşmez.
Fazla sebum üretimi ve hormonal değişiklikler sebumun yapısını değiştirir ve yapışkan hale getirir. Bu durum foliküllerin tıkanmasına sebep olur. Deri altındaki yağ oranının yükselmesi ve ölü cilt hücrelerinin kanallarda birikmesiyle sivilceler (akneler) oluşur.
Kanallarda oluşan bu tıkanıklık ciltte yaşayan bir bakterinin artmasına da neden olur. Propionibacterium acnes (P. Acnes) isimli bu bakteri oksijensiz ortamları çok sever ve hızlıca çoğalır. Sebum, bu bakterilerin yemeği, gözenekler ise barınağıdır. Bakterinin çoğalması enfeksiyon yaratır ve şişkinlik meydana getirir. Bu durum sivilcelerin (aknelerin) daha büyük, hassas, kızarık ve ağrılı olmasının asıl sebebidir.
Sivilcenin (aknenin) dünya nüfusunun %9.4'ünü etkilediği ve dünyadaki sekizinci en yaygın hastalık haline geldiği tahmin edilmektedir. Sivilceler (akneler) 11 ile 30 yaşları arasındaki her 4 kişiden 3'ünde görülür. Sivilceler (akneler) tehlikeli değildir ancak ciltte iz bırakabilir, sosyal açıdan özgüven eksikliğine sebep olabilir.
Sivilce (akne) oluşmasına sebep olan başlıca faktörler; genetik, adet döngüsü, anksiyete, stres, güneş, beslenme düzeni, çevresel faktörler (hava kirliliği, iklim değişikliği), ilaç kullanımı, cilt tipine uygun olmayan yağ bazlı kozmetik ürünlerin kullanımıdır.
“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”
İlginizi Çekebilir

Akne nedir, neden çıkar?
Akne (Sivilce), en basit tanımıyla; kıl köklerinin, yap ve ölü cilt hücreleri ile tıkanmasıyla meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır.

Akne Çeşitleri Nelerdir?
Siyah noktalar kir değildir. Gözeneğin üstü açık olduğu zaman biriken yağ hava ile temas ederek okside olur ve rengi siyaha dönüşür. Genellikle yağlı cilde sahip olanların yaşadığı ve yüzün T bölgesinde (alın, burun ve çene) bulunan hafif bir sivilce türüdür. Cilt yüzeyinde açıkça görülebilirler.

Akneye Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
Sıklıkla karşılaşılan cilt problemlerinden akne (sivilce) oluşumuna sebep olan ve akne oluşumunu artıran faktörleri keşfedin.