Dermosözlük

Karma, yağlı ve sivilce eğilimli ciltler ile ilgili merak ettiğiniz dermatolojik terimlerin detaylı anlatımlarını sizler için derledik.

İzotretinoin (kurutucu medikal akne tedavisi) nedir?

İzotretinoin, hafif ve orta şiddetli tedavi yöntemlerine cevap vermeyen şiddetli sivilceler için kurutucu medikal tedavi olarak kullanılan bir ilaçtır. Genellikle şiddetli ve ciddi durumların tedavisi için tercih edilir. Bazı durumlarda dermatologlar, şiddetli olmayan sivilcelerin yol açtığı fiziksel ve psikolojik zararları önlemek için de önerebilmektedir.
Kadın ve erkeklerde, bu ilacın kullanım süresince ve sonrasındaki 1 aylık dönemde cinsel yoksunluk veya etkili doğum kontrol yöntemlerinin uygulanması zorunludur.
Cilt kuruluğu, güneş ışınlarına karşı yüksek hassasiyet gibi yan etkileri de bilinmektedir.
Kurutucu medikal tedavilerde cilt, dudak, burun içi ve saç derisi gibi derinin hassas bölgelerinde yoğun bir şekilde kuruluk hissi yaşandığından, bu dönemde cilt uygun ürünlerle temizlenmeli ve nemlendirilmeli. Ayrıca güneş ışığına karşı hassasiyet oluşacağından güneş ışığının zararlı etkilerine karşı yüksek faktörlü bir güneş koruyucu tercih edilmeli.

Komedon nedir?

Gözeneklerin tıkanarak cilt üzerinde pürüzlerin oluşmasıdır. Gözeneklerde birikerek komedon oluşmasına sebep olan maddeler, kıl köklerinin salgıladığı ve yağlı bir madde olan sebum ile derimizdeki ölü hücrelerdir. En fazla yüzde, genellikle beyaz-sarı veya koyu-siyah renkte görülürler.

Komedojenik nedir?

Komedojenik cilt üzerindeki gözenekleri tıkayan anlamına gelmektedir. Eğer kullandığınız kozmetik ürünler komedojenik ürünler ise içeriklerinde bulunan mineral yağlar, parafin vb. maddeler sivilce oluşumuna yol açabilir.
Komedojenik olmayan gözenekleri tıkamayan anlamına gelir. Cildiniz sivilce oluşumuna yatkınsa veya sivilce probleminiz varsa komedojenik olmayan ürünleri tercih etmeniz uygun olacaktır.

Sebum nedir?

Sebum, yağ bezlerinin ürettiği ve salgıladığı maddedir. Bu madde bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve cilt için oldukça faydalıdır. Sebum, cildin kurumasını önler ve cildi dış etkenlere karşı korur.
Sağlıklı ciltlerde sebum üretimi dengelidir ve sebumun yapısı akışkandır. Karma, yağlı ve sivilce eğilimli ciltlerde sebum üretimi fazladır ve sebumun yapısı yoğun kıvamlı ve yapışkandır.
Herhangi bir nedenle sebum, kıl kökünün bulunduğu gözeneklerden dışarı çıkamadığında birikir ve gözeneklerin tıkanmasına, bakterilerin çoğalmasına sebep olur.
Sebum kalitesi ve miktarı yaş ilerledikçe azalır. Bu nedenle yaşlandıkça cilt kuruluğu artar. Sebum üretiminin azalması ve sebum kalitesinde değişiklik bir çok cilt rahatsızlığına zemin hazırlar.

Salisilik asit nedir?

Salisilik asit hafif ve orta şiddetli aknelerin tedavisi için kullanılan bir beta hidroksi asittir. Sivilce ile mücadelede en etkili içeriklerden biridir. Yağda çözünerek gözeneklere nüfuz eder. Gözeneklerdeki yapışkan sebumun ve ölü cilt hücrelerinin sebep olduğu tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olur. Bu sayede gözenekleri derinlemesine temizler, sivilce oluşumuna engel olur ve aynı zamanda derideki iltihabı (enflamasyonu) da azaltır. Oldukça etkili olan bu içerik birçok cilt bakım ürününde kullanılmaktadır. Tabiatta birçok bitkide serbest olarak bulunur. Bitkiler için faydalı bir maddedir. Bitki dışarıdan bir saldırıya uğradığında üretilen, bağışıklık sistemini güçlendiren bir tür savunma hormonudur.

Propionibacterium acnes nedir?

Propionibacterium acnes cildimizde doğal olarak varolan bir bakteridir. Karma, yağlı ve sivilce eğilimli ciltlerde gözeneklerin yüksek miktarda sebum ve ölü deri hücreleriyle tıkanması bu bakterilerin sayısının artmasına sebep olur. Çünkü P. Acnes bakterisi oksijensiz ortamda yaşamayı sever ve hızlıca çoğalır. Gözenekler P. Acnes bakterilerinin barınağı, sebum ve ölü cilt hücreleri ise bakterilerin yemeğidir. Sayısı artan bu bakteriler gözenekler içerisinde iltihaplanmaya neden olur.





“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.