
Yüzdeki sivilce (akne) nasıl geçer?
- 1. Minimum Dört Hafta Sivilce (Akne) Tedavi Yönteminize Bağlı Kalın
- 2. Yüzde sivilce (akne) oluşumunun farklı nedenleri ile mücadele edin
- 3. Yüzü günde iki kere yıkayın
- 4. Yüzün sivilcelenmesini (aknelenmesini) engellemek için ovma işleminden vazgeçin
- 5. Sivilce (akne) karşıtı cilt bakım ve kozmetik ürünlerin kullanımı
- 6. Yüzdeki sivilceye (akneye) dokunmama ve patlatmaktan kaçınma
- 7. Sivilce (akne) karşıtı ürünlerin tüm cilde uygulanması
- 8. Yastık kılıflarının, şapkaların ve yüze değen diğer ürünlerin yıkanması
- 9. Bir dermatologdan yardım alma
- Yüzde Sivilce (Akne) Çıkmaması İçin Günlük Hayatta Dikkat Edilebilecek Noktalar
- Telefon kullanımı
- Tıraş olmak
- Makyaj
- Saç
- Güneşe maruz kalma
- Tavsiyelere uyma
1. Minimum Dört Hafta Sivilce (Akne) Tedavi Yönteminize Bağlı Kalın
Birkaç günde bir yüzünüzde yeni bir sivilce (akne) karşıtı ürün denemek size mantıklı gelebilir fakat bu yöntem belli bir süre sonra sivilce (akne) görünümünü daha kötü etkileyecektir. Sivilce (akne) bakımı ve tedavisi zaman gerektiren bir süreçtir. Sıkça yeni ürün alarak bakım rutinini değiştirmek fayda sağlamayacağı gibi zarar bile verebilir. Kişinin cildinde işe yarayan bir yöntem ya da ürün bulunması durumunda kayda değer bir ilerleme gözlemleyebilmek için en az 4 ile 6 hafta arası bir süre beklemek gerekir. Ciltte düzelmeyi yakalayabilmek için ise en az 2-3 ay (bazen daha fazla) süren bir kullanım gerekir. İlerleme kaydedilmesi ve ciltte düzelme elde edilmesi durumunda aynı bakıma ya da tedaviye devam edilmesi gerekir. Böylelikle yeni sivilce (akne) oluşumlarının önüne geçilmiş olur.
2. Yüzde sivilce (akne) oluşumunun farklı nedenleri ile mücadele edin
Sivilce (akne) bakımı ya da tedavisi sonrası 4-6 hafta içinde bir iyileşme olmaması halinde ikinci bir sivilce (akne) karşıtı ürünün kullanımına başlanabilir. Bu yöntemle yüzde sivilce (akne) oluşumuna sebep olan farklı nedenlerle baş edilebilir. Gözeneklerin tıkanması, aşırı sebum, bakteriler ve enflamasyon sivilce (akne) oluşumunun başlıca nedenleri arasındadır.
Rezorsinol: Bu etken madde yüzdeki siyah nokta ve sivilcelerin (aknelerin) yok edilmesine yardımcı olmaktadır.
Benzoil Peroksit: Bu etken madde bakterileri yok eder ve yağ bezlerinin yağ üretim sürecini yavaşlatır. Sebum deri altındaki yağ bezlerinde üretilen yağ bazlı bir maddedir. Sebumun gözeneklerde sıkışması halinde cildin yüzeyinde sivilce (akne) oluşabilir. Benzoil ciltte peeling etkisi gösterir, deri yenilenmesini hızlandırır ve gözenekleri temizler. Bu etkiler neticesinde ciltte enfekte olmuş bölgelerdeki bakteri miktarı azalır.
Salisilik Asit: Bu etken madde siyah noktaları ve sivilceleri (akneleri) ortadan kaldırır ve yağ bezi foliküllerini kaplayan hücrelerin dökülmesini yavaşlatır. Salisilik asit aynı zamanda enflamasyon ve şişliğin tedavisinde etkilidir.
Salisik asit epidermisin ciltteki ölü derilerin atılması yoluyla yenilenmesine ve böylelikle gözeneklerin tıkanmasının önlenmesine ve yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olur.
Kükürt: Bu etken madde yüzyıllar boyunca sivilce (akne), sedef hastalığı ve egzama gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Kükürt siyah nokta ve sivilcelerin (aknelerin) yok olmasına yardımcı olmaktadır. Nasıl işe yaradığı tam olarak bilinmemekle beraber saf kükürt yavaş yavaş okside olarak sülfirik asit haline gelmekte ve anti bakteriyel özellik kazanmaktadır.
Retin-A: Bu etken madde tıkalı gözeneklerin yeniden açılmasını sağlar. Retin-A, A vitamininin asidik bir türü olan Tretinoin içermektedir. Cilde uygulanması halinde kimyasal peeling işlevi görür.
Azelaik Asit: Azelaik asit buğday, çavdar ve arpada bulunan doymuş bir dikarboksilik asittir. Bu etken madde folikülleri kaplayan hücreleri güçlendirir, yağ patlamasını önler ve bakteriyel üretimi durdurur. Aynı zamanda serbest radikalleri ortadan kaldırarak enflamasyonu azaltır.
Bu etken maddelerden herhangi birini içeren sivilce (akne) karşıtı ürünler satın alınabilir. Ürünleri satın almak için reçeteye ihtiyaç duyulmamaktadır.
3. Yüzü günde iki kere yıkayın
Sivilceye (akneye) eğilimli ciltler genellikle daha hassastır. Yüzü günde iki kereden daha fazla yıkamak cildi kurutarak tahriş edebilir ve sivilceli (akneli) görünümü daha da kötüleştirebilir. En iyi sonuçları almak için dermatologlar belirli zamanlarda yüz yıkamayı önermektedir.
- Sabah kalkıldığında
- Uyumadan önce
- Yüz terlediği zaman (Gerektiğinde)
Doğru yüz yıkama için uygulanabilecek belli başlı öneriler şunlardır;
- Nazik bir cilt temizleyici kullanmak ve ılık su ile yıkamak
- Nazikçe yıkamak ve cildi sertçe ovmamak
4. Yüzün sivilcelenmesini (aknelenmesini) engellemek için ovma işleminden vazgeçin
Cildiniz yağlı, kirli veya pis olması halinde temizlemek adına cildi ovalamak cazip bir seçenek gibi görünebilir ama yapılmamalıdır! Ovma işlemi sivilce (akne) eğilimli cildi tahriş ederek görünümü daha da kötü bir hale getirebilir.
5. Sivilce (akne) karşıtı cilt bakım ve kozmetik ürünlerin kullanımı
Sivilce (akne) oluşumuna sebep olmayan ürünlerin ambalajlarında bu özellik belirtilmektedir. Aşağıdaki etiketlerden herhangi birine sahip ürünler tercih edilebilir.
- Sebumu kontrol altına alan
- Gözenekleri tıkamayan (komedojenik olmayan)
- Akneye (sivilceye) neden olmayan
6. Yüzdeki sivilceye (akneye) dokunmama ve patlatmaktan kaçınma
Sivilce (akne) patlatmak onu temizlemenin en hızlı yolu gibi görünebilir ancak bu yöntem sivilce (akne) görünümünü daha da kötü hale getirecektir. Sivilce (akne) her dokunuşta ve her sıkma işlemi sonrası eskisinden daha kötü bir görünüme kavuşur.
7. Sivilce (akne) karşıtı ürünlerin tüm cilde uygulanması
Sivilceye (akneye) eğilimli cilde sivilce (akne) karşıtı ürünü ince bir tabaka halinde uygulamak mevcut sivilcelerin (aknelerin) tedavisine yardımcı olur ve yeni sivilce (akne) oluşumunu önler.
8. Yastık kılıflarının, şapkaların ve yüze değen diğer ürünlerin yıkanması
Yüze değen ürünlerle cildin kirlenmesi, gözeneklerin tıkanması ve bakteri artışı söz konusudur. Sivilceye (akneye) eğilimli cilde temas eden kumaş ve aksesuar gibi nesneleri yıkamak bunu önleyebilir. Kafa bandı, şapka ve eşarp gibi cildi uzun süre kapalı tutan aksesuarlar kullanım sonrası düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.
Çarşafları her hafta ve yastık kılıfını haftada iki veya üç kez olmak üzere değiştirmek önemli bir fark yaratabilir.
9. Bir dermatologdan yardım alma
Yazıda belirtilen uygulamaları denedikten sonra hala yüzde sivilce (akne) sorunu yaşayan kişiler veya sivilce (akne) kistleri, nodülleri olanlar (temizlendiklerinde yara izleri bırakan derin lekeler) bir dermatologdan profesyonel yardım isteyebilir.
Yüzde Sivilce (Akne) Çıkmaması İçin Günlük Hayatta Dikkat Edilebilecek Noktalar
Günlük hayata adapte edilebilecek bir dizi yöntem ve püf noktası yüzde sivilce (akne) oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir.
Telefon kullanımı
Yüze elle dokunmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Telefon yüzeyinde cilt kalıntısı ya da sebum olabileceği için kullanım sırasında ciltten olabildiğince uzak tutulmalıdır. Camlar ayrıca sebum ve cilt kalıntılarını toplar, bu yüzden düzenli olarak temizlenmelidir. Yüze dokunmadan önce eller sabunla yıkanmalıdır.
Tıraş olmak
Tıraş olan kişiler keskin bıçaklı ve emniyetli tıraş makinesi veya elektrikli tıraş makinesi kullanmalıdır. Tıraştan önce ılık bir duş alarak veya ılık suyla yüzü yıkayarak cilt yumuşatılmalıdır. Yağlanma ve sivilce (akne) problemi yoğunsa sivilce (akne) için kullanılan yüz temizleme jelleri tıraş köpüğü olarak kullanılabilir. Eller ve tırnaklar sabunla düzenli yıkanarak mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır. Aynı zamanda tırnaklar da kısa olmalıdır.
Makyaj
Makyaj yaparken doğru ürünleri tercih etmek ve uyumadan önce makyajı tamamen temizlemek oldukça önemlidir. Bazı ürünlerin sivilce (akne) oluşumunu tetikleme riski daha düşüktür. Ürün ambalajlarında komedojenik olmayan veya aknejenik olmayan gibi etiketlerin olup olmadığına bakılması gerekir.
Saç
Sebum ve cilt kalıntıları saçta toplandığı için saçları temiz tutmak ve yüze yaklaştırmamak önemlidir. Saç kremleri, kakao veya hindistan cevizi yağı içeren bazı saç ürünleri sivilce (akne) görünümünü kötüleştirebilir. Saça uygulanan jöle, köpük gibi ürünler terlemeyle ayrışarak cilde zarar verebilir. Benzer şekilde kahkül altında terleme ile sürülen ürünler alında gözenek tıkanması ve sivilce (akne) oluşturabilir.
Güneşe maruz kalma
Sivilce (akne) problemi yaşayan kişilerin çoğu güneşlenme ile sivilcelerin (aknelerin) iyileştiğini belirtirler. Aslında bu gözlem kısmen doğrudur. Ancak güneş, uzun dönemde sivilce (akne) problemini kötü etkileyecektir.
Güneş ışığına aşırı maruz kalma daha fazla sebum üretilmesine ve sivilce (akne) riskinin artmasına sebep olabilir. Sivilce (akne) izleri güneş etkisiyle koyulaşarak iyileşme süresini uzatır. Sivilce (akne) karşıtı bazı ilaçlar da cildi güneş yanığına daha yatkın hale getirdiği için tedavi sırasında güneşte kalma konusunda daha dikkatli olunması önerilmektedir.
Tavsiyelere uyma
Yüzde sivilce (akne) tedavisi sırasında uzmanların tavsiyelerini uygulamak oldukça basit gibi görünebilir fakat tedaviyi ne kadar süre yaptığınız ve ürünleri ne sıklıkla kullandığınız ciltte çok büyük farklar yaratabilir. Dermatoloğunuz tedavi planı oluşturduysa verilen öneriler sıkı biçimde uygulanmalı ve dermatoloğun tedavi planına dâhil ettiği her ürün kullanılmalıdır.
“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.
İlginizi Çekebilir

Akne Eğilimli Ciltler için Cilt Bakım İpuçları
Karma, yağlı ve akne eğilimli ciltlerin bakımı zordur. Bu cilt tiplerine dair bakım ipuçlarını sizler için derledik.

Sivilce patlatmak sivilceyi geçirir mi?
Sivilce patlatmak cilt için gerçekten o kadar kötü müdür? Yoksa sivilce patlatmak sivilcenin geçme süresini kısaltır mı?

Sivilce nasıl geçer?
Yüzünüzde, yanağınızda, sırtınızda çıkan ve canınızı sıkan sivilcelerinizin oluşumuna karşı alabileceğiniz önlemler olduğunu biliyor musunuz?