Bilgilendirme!
Bahar Fırsatları Başladı! 🌸 Tüm Ürünlerde %15’e Varan İndirim Avantajından Hemen Faydalan! 💚
Tüm Siparişlerde Kargo Ücretsizdir!
Propia Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Bakım Seti Alımlarına Peluş Çanta Hediye!

Maskne Nedir, Nasıl Çıkar?

Son birkaç aydır hayatımıza giren koronavirüsle yaşamayı pek çoğumuz öğrendik. Bu süreçte koronavirüsten korunmak için hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri ise maske kullanımı oldu. Isınan havalarla birlikte maske kullanımına bağlı yüzde çıkan aknelerde (sivilcelerde) , diğer adıyla masknelerde, ciddi oranda bir artış gözlemleniyor.


Maskne Nedir?

Maskne, adından da anlaşılacağı üzere maske ve akne (sivilce) kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkan, koruyucu yüz maskesi kullanımı kaynaklı ter, yağ ve bakterilerin gözeneklere sıkışması sonucu ağız çevresinde oluşan aknelere(sivilcelere) verilen addır.

Maskne, teknik adıyla “acne mechanica” fiziksel bir akne (sivilce) oluşumudur. Kumaşın cilde fiziksel olarak sürtünmesiyle ortaya çıkar. Fiziksel akne (sivilce) oluşumu aslında cerrahi maske veya kask kullanımı dolayısıyla sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Son zamanlarda koronavirüsünden korunmak için kullandığımız maskeler bu problemi yaygınlaştırdı diyebiliriz.

Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin yaptığı bir çalışmaya göre, maske kullanımına bağlı olarak sivilce (akne), siyah nokta, döküntü ve diğer cilt hastalıkları ile ilgili şikayetlerde de artış olduğu gözlemlenmiş. Yapılan çalışmalar sonucu, maskne ile karşılaşmak için her gün saatlerce maske takılmasına gerek olmadığı görülmüş ancak maskeyi kullanım süresi maskne riskini artıran faktörlerden birisi.

Maskneye Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Maskneye sebep olan faktörlerin başında sürtünme, ısı, tıkalı gözenekler ve bakteriler geliyor.

Maskne ile ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Dermatolog Michelle Henry’in yayımladığı rapora göre maske ve cilt arasındaki sürtünme, zaman içerisinde temas edilen bölgedeki ısının yükselmesine, gözeneklerin tıkanmasına ve ciltte tahrişe neden oluyor. Tıkanan ve tahriş olan gözeneklerde bakteri artışı akne (sivilce) kistlerine yol açıyor.

Özetle tüm bu süreçler neticesinde maske kullanan kişilerin zaman içerisinde yüzlerinde akneler (sivilceler) , yani diğer adıyla maskneler görülebilir.

Yapılan çalışmalara göre maske kullanımı sadece gözeneklerin tıkanmasına neden olmakla kalmaz aynı zamanda sürtünme dolayısıyla cildin koruyucu bariyeri zarar görebilir ve cildin nem dengesi bozulabilir. Bu durum karma, yağlı ve sivilce (akne) eğilimli ciltlerde akne (sivilce) oluşumuna sebep olurken, kuru veya hassas cildi olan kişilerde diğer cilt problemlerine da neden olabilir.

Siyah noktalar, beyaz uçlu sivilceler (akneler) , aşırı yağlanma ve sivilceler (akneler) yüzünden maske kullanmaktan korkmayın, kaçınmayın. Maske kullanımı dolayısıyla oluşabilecek maskneler için önlem almayı ihmal etmeyin!

Dermatolog Doç. Dr. Yasemin Oram’ın Maskneden Korunma Önerileri

Türkiye’nin önde gelen uzman dermatologlarından Doç. Dr. Yasemin Oram’ın maskneden korunmak için önerileri ise şöyle:

- Kumaş maske kullanıyorsanız, bakteri oluşumunu önlemek için maskenizi sık sık yıkayın.

- Cerrahi maske kullanıyorsanız maskenizi sık sık değiştirin. Nemi önlemek için maskenizin içerisine kağıt havlu koyabilirsiniz.

- Cildinizin nefes almasını sağlamak için uygun koşullar sağlandığında ara ara maskenizi çıkarın.

- Maske kullanımı dolayısıyla ısı, sürtünme ve nem; bakteri artışına sebep olabilir. Cildin doğal dengesini korumak için cilt bakım rutininizi aksatmadan uygulayın.

- Nemlendirici ve güneş koruyucunuzu sürdükten sonra maskenizi hemen takmamaya özen gösterin. Maskenizi takmadan önce sürdüğünüz nemlendirici ve güneş koruyucu miktarının çok fazla olmamasına dikkat edin.

- Gün boyunca sürtünme ile hassaslaşan cildinizin tahriş olmasını önlemek için yüzünüzü nazik bir temizleyici ile yıkayın.

- Cilt bakım ürünlerinizde cildinizi derinlemesine arındıran ve salisilik asit içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.

- Maskenizi çıkardıktan ve cildinizi temizledikten sonra, sivilce (akne) karşıtı etki sunan ve yağ dengesini düzenleyen bir nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin.

- Haftada 1-2 kez maske veya peeling gibi tamamlayıcı bakım ürünleriyle cildinizi derinlemesine arındırabilirsiniz.


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”. 

Ürünlerimizi Keşfet

554,90 ₺ 388,43 ₺
$(window).on('load', () => { gtmUserProperties() });